top of page

Picasso's Vollard Suite


Picasso had weinig slaap nodig en er is het verhaal dat hij nog wat grafiek maakte in de late uurtjes voor het slapen gaan. Of dit zo is laat ik aan de kunsthistorici over, maar hij had in ieder geval een enorme werklust. Een mooi voorbeeld is de bekende Vollard suite.

De kunsthandelaar en uitgever Ambroise Vollard vroeg aan Picasso een set van 100 etsen als ruil voor werk van Renoir en Cézanne. Picasso begint aan de etsen in 1933, werkt niet verder na 1933 en vervolmaakt de suite in 1937.

Alle etsen zijn in neoklassieke stijl. Ook de wondermooie ets ‘Faune dévoilant une

dormeuse (Jupiter et Antiope, d’après Rembrandt)’ is een onderdeel van deze reeks. De buitengewone kwaliteit van deze suite tonen het meesterschap van Picasso.

Alle 100 etsen zijn op een editie van 300 exemplaren gedrukt. Van de volledige suite van 100 etsen als geheel zijn zelden nog exemplaren volledig. Meestal is deze suite opgedeeld en zijn de etsen per stuk verder verkocht, er zijn weinig volledige sets.

Christies veilde zo een volledige set,  je kunt die bekijken in hoge definitie op hun website. Ook MoMA NY bezit een reeks en heeft bijna alle beelden op de website staan.

De ets van Rembrandt 'Jupiter en Antiope' waarop Picasso zich baseerde voor ‘Faune dévoilant une dormeuse' is te bekijken op de website van het Rijksmuseum Amsterdam.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page