top of page

Sister Corita Kent

Een wat vreemd spektakel. Nonnen, en ook wel een enkele priester, vol overgave aan het zeefdrukken.

We zijn de jaren 60 van vorige eeuw en Corita Kent, of op dat moment Sister Corita Kent, geeft les aan het College of the Immaculate of Heart in Los Angeles. Ze is een vooruitstrevende non die sociaal begaan is, een kind van haar tijd. De Verenigde Staten zijn in de jaren 60 een toneel van rassenrellen, opstanden, betogingen, het ontwaken van nieuwe ideeën over de samenleving en over dat alles hangt natuurlijk de schaduw van Vietnam. Haar werk dat in de vroege jaren 5O nog erg religieus is, wordt met de jaren politiek van aard.


Het werk is Pop- Art van inslag, maakt gebruik van eenvoudige vorm en lettering is belangrijk om de boodschap over te brengen. De techniek is zeefdruk, een eenvoudige en goedkope techniek die toestaat om vlug kleurige werken/affiches te maken. De werken van Kent dragen geen nummering, juist omdat ze niet wilde dat er onderscheid gemaakt werd in de editie.

Als non hoorde Kent niet thuis in het wereldje van hippies en tegencultuur. Maar ook niet in een kloosterorde, daar was ze te progressief voor. In 1968 verliet ze de orde om zich volledig te richten op een leven als kunstenaar.


Kent was ook een waardevolle leerkracht en pedagoog. Bekend zijn de Some Rules for Students and Teachers. Meestal toegeschreven aan John Cage, terwijl Kent de bedenkster was van de regels. Cage had inbreng bij de 10de regel en populariseerde het document.


https://corita.org/48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page