top of page

The Printed Picture - Richard Benson

Bijgewerkt op: 1 aug. 2020

In 2009 liep in het MomA (NY, USA) een tentoonstelling genaamd The Printed Picture. De bedoeling was een zo volledig als mogelijk beeld geven van de drukkunst door de eeuwen heen en dit met uitgekiende voorbeelden. De bezieler achter dit alles: Richard Benson (1943-2017). Een gekend fotograaf met een voorliefde voor alles wat gedrukt is: alle soorten grafiek, fotografie als industriële druktechnieken. Voor Benson zijn ze allemaal gelijkwaardig omdat ze bijdragen aan het verspreiden van het beeld. Fotografie is daarin een belangrijk onderdeel. Door de invloed van dit medium op de nieuwe druktechnieken, die in de 19de eeuw een hoge vlucht namen, kreeg het beeld een belangrijke rol in ons dagelijkse leven.


Voor iedereen die geïnteresseerd is in het gedrukte beeld in al z’n aspecten was deze tentoonstelling een must. Er kwam een bijbehorend boek waarin Benson in korte tweepagina essays uitlegde hoe de techniek werkt en tegelijkertijd het geschiedkundig belang ervan onderschreef.


Benson gaf een serie lezingen in het MoMA en neemt je op deze manier mee door de geschiedenis van het gedrukte beeld. Er was ook een ondersteunende website die te bekijken was op de website van het MoMA.


Het boek is helaas niet meer verkrijgbaar, de tentoonstelling al lang voorbij en de website is niet te vinden op die van het MoMA. Maar gelukkig is dit alles nog te bekijken via de Yale University en kan je dankzij hen nog altijd genieten van de lezingen en de bijbehorende tekst en beelden.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page