top of page

Atelier Vrije Grafiek Academie DKO Gent

 

Op deze pagina vind je alle info over het atelier Vrije Grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent.

Wij vinden het belangrijk om je goed te informeren voor je bij ons start en nodigen dan ook iedere nieuwe student uit voor een kennismakingsgesprek in de eerste week van september 2021.

Klik hieronder op de woorden waarover je info wil. Je wordt naar het onderdeel van de pagina gebracht met de desbetreffende informatie.

Hopelijk tot binnenkort!

Wat is Grafiek ?

Wat

In het  atelier Vrije Grafiek Academie voor Beeldenden Kunst Gent komen 4 grote deelgebieden van de grafische technieken aan bod:

diepdruk, hoogdrukdoordruk en  fotopolymeer (een diepdruktechniek).

Daarnaast is er ook nog de vlakdruk. Het atelier is niet uitgerust voor lithografie. Maar monotype, gelliplate, papierlitho, prontoplate, … behoren tot de mogelijkheden.

diepdruk 1 met icoon trans.jpg
Etching Liverpool met icoon trans.jpg

Diepdruk, meestal gekend onder de benaming 'etsen', is een druktechniek waar het beeld zich in de diepte bevindt. Het beeld wordt op een plaat (dit kan plastic of metaal zijn) gekrast of geëtst (in een etsbad ondergedompeld gedurende een bepaalde tijd). De lijnen of vlakken bevinden zich dus onder het plaatoppervlak.

Na het etsen of krassen inkt men de plaat met etsinkt. De overtollige inkt aan het oppervlak haalt men weg zodat er enkel inkt blijft in de diepte, dus daar waar het gekraste of geëtste beeld aanwezig is. Men legt de plaat op het etsbed en bovenop komt een vochtig etspapier. De plaat wordt onder hoge druk door de pers? gedraaid. De druk duwt het vochtige, zachte papier in de dieptes en daar wordt de inkt opgenomen.

Na het drukken droogt men het papier.

Tekenen is een aspect dat bij diepdruk zeer aanwezig is. Een ideale techniek voor wie graag tekenkundig werkt.

Bekende namen die graag met deze techniek werk(t)en zijn o.a. Picasso, Kiki Smith, Louise Bourgeois, Lucian Freud, …

Diepdruk
Hoogdruk

Hoogdruk in zijn eenvoudigste vorm is dit aardappelstempel die we ooit allemaal als kind wel eens maakten. In het atelier werken we voornamelijk met linoleum en hout als drager. Het te drukken materiaal wordt geschuurd tot een effen vlak. Daarop kan je een tekening maken waarna het wegsnijden kan beginnen. Alle delen die niet moeten drukken worden weggesneden. Alles wat getekend is blijft staan. Na beëindigen van het snijden wordt de drager met een inktrol ingeïnkt. Het gebruik van de inktrol maakt dat enkel de delen in de hoogte inkt krijgen. Wat weggesneden is wordt niet ingeïnkt. Een droog papier wordt op de druk gelegd en met een pers of met de hand wordt de inkt overgezet op het papier.

Bij de Japanse hoogdruk is het snijproces identiek, maar wordt bij het ininkten geen gebruik gemaakt van inktrollen of inkt op oliebasis. Men inkt in met borstels en watergedragen verven zoals gouache waardoor heel subtiele en picturale beelden kunnen worden gecreëerd. Alles wordt met de hand afgedrukt.

 

Hou je van een mooie stevige karaktervolle lijn, kleurige vlakken en het snijden in hout of linoleum? Dan is dit jouw techniek.

Iedereen kent wel de houtsnede De Grote Golf van Kanagawa van Hokusai. Maar ook voor volgende kunstenaars is het een techniek waar ze van houden:  Annu Vertanen, Anselm Kiefer, Gert en Uwe Tobias, Käthe Kollwittz, Christiane Baumgartner, …

Hoogdruk 2 met icoon trans.jpg
Hoogdruk 1 met icoon trans.jpg
Doordruk
Doorduk 1 met icoon trans.jpg
Doorduk 2 met icoon trans.jpg

Bij doordruk maakt men gebruik van een soort zeef om het beeld te drukken, vandaar ook de naam zeefdruk. Het gaas is gespannen op een metalen of houten kader en bestaat uit verticale en horizontale draden die dicht geweven zijn. Tussen de draden ontstaan er openingen.

Door de zeef op bepaalde plaatsen selectief dicht te schilderen en ander delen open te laten, creëert men het beeld? te drukken vlak. Overal waar de zeef open staat kan men inkt door de gaatjes duwen. Waar de zeef dicht staat, kan de inkt niet door de gaatjes.

Op de zeefdruktafel legt men een papier, textiel of andere drager. Men brengt de inkt aan op de zeef en duwt door middel van een rakel de inkt door de open delen. Op deze manier wordt het beeld overgebracht op het papier. Nu enkel de inkt nog laten drogen en klaar!

 

De techniek voor wie graag met veel kleur, lijnen, vlakken en texturen werkt.

 

Bekend zijn de zeefdrukken van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Luc Tuymans, Jenny Holzer, ...

Fotopolymeer

Fotopolymeer, in onze context verwijst het woord foto naar foton: licht. Polymeer staat voor het gebruikte materiaal. Bij fotopolymeer maakt men gebruik van een materiaal (fotoplymeerfilm) dat we op een drager (in ons geval een koperplaat) lamineren. Bij blootstelling aan Ultraviolet licht wordt dit materiaal hard. Waar het licht niet kan doordringen, blijft het materiaal zacht en kan opgelost worden met water waaraan wat soda is toegevoegd.

Hoe gaat men te werk bij deze techniek? Men maakt op een transparante drager een tekening met een inkt of tekenmateriaal dat geen licht doorlaat. De tekening legt men op de gelamineerde plaat en belicht men met Uv-licht. Daar waar de tekening staat kan het licht niet door en daaronder blijft de fotopolymeer zacht. De niet betekende delen laten het licht wel door en daar wordt de fotopolymeerfilm hard. Na belichten wordt de plaat in een bad met een oplossing van water en soda gelegd. De belichte delen die hard zijn lossen niet op, de afgeschermde delen wel en er ontstaat een diepte die inkt kan vasthouden.

Deze techniek is nog niet zo oud en wordt voornamelijk voor fotografische of digitale beelden gebruikt. Er zijn fotopolymeerfilms en fotopolymeerplaten. In het atelier gebruiken we meestal fotopolymeerfilm daar die goedkoper is.

Men drukt op dezelfde manier af als bij etsen.

Werk je graag fotografische of met getekende beelden? Dan is deze techniek ideaal voor jou.

Cartsen Höller, Tacita Dean, Dahn Vo en andere kunstenaars die het fotografisch beeld gebruiken, werken graag met deze techniek.

Fotopolymeer 1 met icon wit B.jpg
Fotopolymeer 2 met icoon trans.jpg
Vlakdruk met icoon.jpg
Vlakdruk 2 web.jpg

Bij vlakdruk ligt het beeld aan het oppervlak. In het atelier hebben we geen mogelijkheid om met  lithografie (steendruk) te werken, we beperken ons hiervoor tot monotype of gelatinedruk. Je creëert het beeld door op een drager te schilderen met watergedragen of oliegedragen inkten. Het werk kan eenmaal of maximum een paar keer gedrukt worden.

 

Waarom niet gewoon tekenen of schilderen? Het materiaal waarop je de beelden schildert, neemt geen water of olie op en geeft je hierdoor de mogelijkheid om je beelden op papier, maar ook andere dragers, over te zetten. Met monotype kan je texturen en gelaagdheden creëren die je niet krijgt bij schilderen.

Dit is een ideale techniek voor wie snel en rechtstreeks wilt werken en die perfect gecombineerd kan worden met de 4 bovenstaande technieken.

Edgar Degas, Tracey Emin, Eric Fischl, behoren tot de liefhebbers van deze techniek.

Vlakdruk
Wie?
Vladimir

Docenten

Je kan rekenen op drie gedreven en enthousiaste docenten voor wie niets teveel is. 

Liesbeth, Vladimir en Marnix vormen een sterk team en hebben door de jaren heen het atelier uitgebouwd tot een succesverhaal.

Allen zijn ze expert in hun eigen vakgebieden en bezitten ook voldoende kennis om basis begeleiding  te geven bij de andere technieken en hun afgeleiden.

 

Even voorstellen.

Liesbeth Van Lancker studeerde in 2005 af aan de Luca School of Arts in Gent.

Sinds 2010 geeft zij les in het atelier vrije grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent.

In het niet-toxisch atelier voert zij voornamelijk onderzoek naar zeefdruk- en fotopolymeertechnieken. Daarnaast heeft ze een grote interesse in de verdere ontwikkelingen van het medium grafiek en de plaats van grafiek in de actuele kunst.

In 2014 startte zij haar interviewreeks Hi, how are you? op. Een rubriek waarin kunstenaars vertellen over hun grafisch werk. Hiervoor gaat ze op zoek naar kunstenaars uit binnen- en buitenland.

 

Liesbeth is actief als kunstenaar. Zij wordt in haar persoonlijk werk aangetrokken door de ongrijpbare tijd tussen het tastbare en het verlorene. Het levensverhaal.

Liesbeth heeft zich in de laatste 10 jaar voornamelijk gespecialiseerd in zeefdruk en fotopolymeer. Ze is dan ook de leerkracht die studenten begeleidt in die grafische technieken.

Instagram > liesbethvanlancker

Facebook > www.facebook.com/liesbeth.vanlancker

Website > liesbethvanlancker.be

CV Liesbeth

 

Vladimr Web.jpg

Vladimir Ivaneanu studeerde Vrije Grafiek aan het WENK, Sint-Lucas te Gent van 1995 tot 1999 en ontdekte daar zijn voorliefde voor alles wat met hoogdruk heeft te maken. In 2010 startte Vladimir als docent in het atelier Vrije Grafiek van de Academie voor Beeldende Kunst Gent.

In 2007 werd hij geselecteerd voor het Nagasawa Art Park Project in Japan waar hij de wondere wereld van de Japanse houtsnede leerde kennen. Vladimir is actief als beeldend kunstenaar en is de drijvende kracht achter Printstudio 868, een open werkplaats voor grafici. Daarnaast is hij ook gefascineerd door de geschiedenis achter de grafiek en de nauwe historische band tussen grafiek en illustratie. Deze interesse kan hij delen in lezingen voor Amarant en als docent Geschiedenis van de grafische druktechnieken en de Illustratie  aan het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen.

 

Vladimir Ivaneanu zijn werk ontstaat op het grensgebied tussen theater, vrije grafiek en illustratie. Zijn beelden zijn gekenmerkt door een sprookjesachtige figuratie die verwijst naar zowel de kunstgeschiedenis als onze huidige, alomtegenwoordige digitale beeldtaal.

Als onze expert in Japanse houtsnede en linosnede richt Vladimir zich voornamelijk naar de studenten die hoogdruk als medium kiezen.

Instagram > Vladimir_Ivaneanu

Facebook > www.facebook.com/vladimir.ivaneanu

Website > www.works.io/vladimir-marnix-ivaneanu

CV Vladimir

Marnix zw Web (1).jpg

Marnix Everaert studeerde Vrije Grafiek aan het KASK, School Of Arts, Gent van 1980 tot 1984 en een extra master jaar in 1996-1997.  Hij is sinds 2000 werkzaam op de Academie. 

Marnix is vooral gekend als de pionier van de niet-toxische grafiek in België maar heeft ook ver daarbuiten zijn ideeën verspreid. Zo was hij gastdocent aan vele scholen en universiteiten in het buitenland en heeft op deze manier een breed netwerk opgebouwd waar het atelier gebruik van maakt. Een netwerk van kunstenaars, docenten of begeleiders in grafische werkplaatsen die het idee van een veiliger, milieubewuster en duurzamer manier van werken genegen zijn.

Samen met Liesbeth en Vladimir vormde hij het atelier om tot een plek waar experimenteren met nieuwe ideeën en technieken de norm is. 

 

Marnix is actief als kunstenaar en neemt deel aan tentoonstellingen in België en het buitenland. De 'verwondering' en hoe wij ons als mens verhouden tot onze omgeving is het centrale thema in zijn werk.

 

Gespecialiseerd in diepdruk (etsen en fotopolymeer), is hij de docent die de studenten voornamelijk in dit vakgebied begeleidt. 

 

Instagram > marnix_everaert

Facebook > www.facebook.com/marnix.everaert

Website > www.marnixeveraert.com

CV Marnix

Visie?

Visie

In het atelier Vrije Grafiek is er de grootste vrijheid om te maken wat jij wil.

 

Als docent willen we het beste uit jou halen en je daarin begeleiden. Dit in een atelier waar het fijn werken is. Het is onze bedoeling om je net daar te brengen waar je niet wist dat het kon, je eigen mogelijkheden te ontdekken waarvan je niet wist dat ze aanwezig waren.

 

Vrije Grafiek heeft in de meeste scholen de naam om een atelier te zijn vooral gericht op techniek. Niets is minder waar. De technische kennis is slechts een onderdeel van de opleiding waarin er veel oog is voor het beeld en de inhoud van je werk.

 

We begeleiden je dus zowel technisch als inhoudelijk zodat je na 4 jaar een eigen beeldtaal ontwikkeld hebt die je ook kan duiden. Het is voor ons van uiterste belang dat je tot een oeuvre komt waarin stijl, beeld en idee van jou zijn m.a.w. zonder druk van de docent om iets te maken dat niet eigen is aan jouw ideeën en uitdrukkingsmogelijkheden.

  

In het atelier krijg je tijd en ruimte. Langzaam leiden we je binnen in het universum van de beeldende kunsten en leren je dat kunst niet enkel het vormgeven van het beeld inhoud. Kunst is ook een manier van denken en spreken over het eigen werk.  

 

Als het atelier dat niet-toxisch werken in het Belgisch onderwijslandschap introduceerde, staan wij voor een veilige en zo milieuvriendelijke aanpak als mogelijk. De laatste jaren is daar ook duurzaamheid aan toegevoegd. Wij geloven in een aanpak die erop gericht is aan te sluiten bij wat op het moment leeft op het gebied van deze wereld leefbaar houden. Ook daar trachten we ons steentje aan te dragen. 

Heb je vragen, wil je ons contacteren, of gewoon even gedag zeggen? 

Dat kan via het contactformulier, 

Atelier

De afdeling beschikt over een zeer ruim atelier waar het makkelijk werken is. 

We hebben een uitgebreid machinepark voor de diverse technieken die bij ons aan bod komen.

Klik hier voor een overzicht (PDF).

 

Daarnaast is er ook de niet-commerciële tentoonstellingsruimte kamer108 die een wezenlijk onderdeel uitmaakt van het atelier. Jaarlijks zijn er 3 tot 4 tentoonstellingen met de bedoeling om de studenten en andere geïnteresseerden in contact te brengen met werk van kunstenaars die zich hoofdzakelijk uitdrukken met grafische middelen. Op deze manier krijgen de studenten inzicht in wat grafiek allemaal kan zijn. Meestal geeft de kunstenaar een lezing en is er de kans om tijdens de opening in gesprek te gaan met de maker van het tentoongestelde werk.

Even rondwandelen in het atelier? Dat kan door hier te klikken.

Atelier
Contact

Inschrijven - contact

Inschrijven voor het schooljaar 2022-2023 kan vanaf maandag  30 mei via de website van de Academie voor Beeldende Kunst Gent. Klik hier voor alle informatie.

Vóór het inschrijven is het best om even langs te komen voor een babbel met één van de leerkrachten. Tijdens het gesprek polsen wij naar jouw verlangens i.v.m. de opleiding, maar geven we ook aan wat er van jou verwacht wordt. Op deze manier is er voor beide partijen een klare kijk en minder kans op  teleurstellingen tijdens de opleiding.

We zijn bereikbaar in het atelier  op volgende dagen en uren:

Maandag: 18u00 > 21u00

Dinsdag: 13u30 > 17u00 - 18u00 > 21u00

Woensdag: 13u30 > 17u00 - 18u00 > 21u00

Donderdag:  09u00 > 12u00 - 13u30 > 17u00 - 18u00 > 21u00

Best vooraf een mailtje via het contactformulier zodat je niet voor een gesloten deur staat of op een moment komt dat een docent niet beschikbaar is!

Een gesprek duurt ongeveer 30 minuten en kan eventueel gevolgd worden door meerdere personen.

 

Voor het gesprek hoef je niets voor te bereiden of mee te brengen. Met het gesprek willen we vooral te weten komen wat je van de opleiding verwacht en of we die verwachting kunnen invullen.

 

bottom of page