Het is niet verwonderlijk dat Anselm Kiefer de houtsnede verkiest boven de andere grafische technieken. Het snijden, kerven, materiaal,... dit alles sluit goed aan bij de manier waarop Kiefer omgaat met doek en verf. Ook de mogelijkheid om monumentaal te werken en makkelijk de afdrukken verder te bewerken, zal daar niet vreemd aan zijn. Hij durft een brug te slaan tussen de monumentale houtsnede en het boek. Daarmee maakt Kiefer boekobjecten die én monumentaal zijn én op die manier tegelijkertijd sculptuur.
Kiefers thema’s zijn zoals altijd de geschiedenis van Duitsland waarbij mythologie, de rijke Duitse culturele geschiedenis, filosofie, maar ook de zwartste bladzijde uit de recente Duits geschiedenis samenkomen. Het is intens werk dat niemand onberoerd kan laten, als was het maar door het formaat dat ‘larger than life” is en imponeert. Hier geen kleine houtsnede maar imposante werk, steeds opnieuw anders afgedrukt. Bij Kiefer geen editie van exacte afdrukken, iedere afdruk is een origineel.
In 2016 was in het Albertina in Wenen een eerste grote overzichtstentoonstelling met uitsluitend de houtsnedes als onderwerp. Op de site van het Albertina vind je enkele foto’s en verduidelijkende video’s. Er is ook de blogspot "A place called Space" waar veel fotomateriaal van de tentoonstelling te bekijken is.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verscheen een uitstekend boek uitgegeven door de Albertina: "Anselm Kiefer. The Woodcuts" door Antonia Hoerschelmann.
Comments