top of page

De ontdekking van de wereld (in 3D).

Bijgewerkt op: 10 mei 2020

Er ooit bij stil gestaan wat een belangrijke rol de grafische technieken speelden bij het ontwikkelen van ons wereldbeeld?

We kennen vooral de boekdrukkunst als de motor met als belangrijkste kenmerk het woord. Maar erg vroeg kwam er ook het gedrukte beeld bij.

De kennis over onze aarde en het universum kwam er niet alleen in een 2 dimensionale vorm als de atlas of landkaart. Ook globes, zowel wereldbollen als hemelbollen, speelden een belangrijke rol. Waar in het begin deze bollen voornamelijk in metaal en hout werden gemaakt en dus unica zijn, kwam al vrij vlug het gebruik van gravures en houtsnedes naar voren om op een papieren bol te plakken. Daarmee kon men op een eenvoudige manier meerdere exemplaren maken, eventueel met de hand ingekleurd. Er ontstond een markt voor dit soort voorwerpen die niet aleen gegeerd waren bij wetenschappers maar ook bij de rijken als toonbeeld van macht. Het zwaartepunt voor deze markt lag in de 16de eeuw in Duitsland, maar ook ons land speelt een belangrijke rol. De namen Gerard Mercator en Gemma Frisius verduidelijken alles, hun vooruitstrevende ideeën gebruikte men in de kaarten op wereldbollen.

Het zijn fascinerende voorwerpen die een soort tijdscapsules zijn, ze vertellen veel over de kijk op de wereld en het universum op bepaalde momentenb in de geschiedenis. En het zijn mooie en fascinerende voorwerpen om bij weg te dromen.

The British Library heeft voor jou enkele van zijn opmerkelijkste exemplaren gedigitaliseerd en die zijn in 3D te bekijken, waarbij je kan inzoomen, draaien, wegdromen en gewoon betoverd zijn zoveel als je wil. https://sketchfab.com/britishlibrary/collections/bl-globes Wil je weten hoe een globe gemaakt wordt? Dan geven volgende video en website meer uitleg. https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=4RWcWSN4HhI&feature=emb_logo https://bellerbyandco.com/




30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page